Manfred Krikke x NRC

Manfred Krikke provides insight on the capital market for technology growth companies in NRC

May 27, 2022

MAY 27, 2022 – Door de overvloed aan geld in de markt hebben gewilde start-ups de laatste jaren hun huid duur verkocht. Ze kregen tientallen of honderden miljoenen in ruil voor slechts enkele procenten van de aandelen. Dit heeft ertoe geleid dat, met name in de Verenigde Staten, de waarderingen van start-ups de lucht in zijn geschoten. Ook van bedrijven zoals Gorillas, dat binnen een half jaar na oprichting al meer dan een miljard dollar waard was. Investeerders komen uit een periode „dat alles wat je aanraakte meer waard werd”, zoals Manfred Krikke van de Amsterdamse investeerder HPE Growth het omschrijft.

Dit sentiment is de laatste weken radicaal omgeslagen. Dat heeft allerlei oorzaken. Er is de stijgende rente, waardoor geld duurder wordt en veiligere beleggingen weer aantrekkelijker worden. De hoge inflatie en oorlog in Oekraïne zorgen voor economische onzekerheid en dalende beurskoersen, waar vooral techaandelen veel last van hebben. De investeringsfonden, die ook veel in techaandelen handelen, zien ineens de start-ups als een wel erg risicovol onderdeel van hun portfolio.

Investeerders verleggen hun aandacht naar de bedrijven die wél winst maken of een gezond bedrijfsmodel hebben dat snel winstgevend kan zijn. "De laatste paar jaar hebben investeerders alleen maar naar groei gekeken”, zegt Krikke van HPE Growth. "Een bedrijf dat groeide, was meer waard dan een bedrijf dat winst maakte. Die trend keert nu om.”

For the full article, please visit: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/05/27/gorillas-ontslagen-laten-zien-het-sentiment-rond-start-ups-is-radicaal-omgeslagen-a4129381